Sähköpostimarkkinointi

Tietoja ja ohjeita sähköpostimarkkinoinnista ja newslettereistä

Mitä on sähköinen suoramarkkinointi?

Sähköinen suoramarkkinointi on normaalia suoramarkkinointia, jossa kirjekuorien sijaa lähetellään sähköposteja, newslettereitä, mobiili-viestejä tai näiden yhdistelmiä. Tämä artikkeli koskee ainoastaan sähköposti-mainontaa.

Mikä on Newsletter?

Newsletter on tässä yhteydessä sähköpostilla lähetetty uutiskirje, jossa esitellään johonkin teemaan tai yritykseen liittyviä asioita.

Miksi sähköpostimarkkinointi ja muu sähköinen suoramarkkinointi toimii?

Kysy asiakkaaltasi AINA lupa suoramarkkinoinnin lähettämiseen, tällöin hän on valinnut haluavansa sinulta markkinointiviestintää ja on näin kaikkein parasta kohderyhmää tuotteillesi. Lähetä hänelle vain häntä kiinnostavia artikkeleita ja uutisia. Näin markkinointisi on paljon tehokkaampaa.

Mitä suoramarkkinointilaki sanoo asiasta?

Sähköisen suoramarkkinoinnin harrastamiseen tarvitaan aina lupa asiakkaalta paitsi jos lähetät suoramarkkinointia ammattihenkilölle, jonka toimenkuvaan ko. kuuluu. Tämä määritelmä antaa tilaan tulkinnoille ja mahdollistaa mm. rekistereiden oston.

Mitä on Spam eli Spämmaus

Spämmiä on tilaamatonta sähköistä suoramarkkinointia ja näin yleensä täysin kohdistamatonta. Sähköisen suoramarkkinoinnin erottaa spämmauksesta se, että vastaanottaja on antanut sinulle luvan lähettää hänelle markkinointiviestintää.

Miten saan kerättyä rekistereitä

1. Käytä hyväksesi kaikki mahdollisuudet ja kerää rekistereitä kaikissa mahdollisissa tilanteissa, joissa asiakkaalla on kynä tai näppäimistö ulottuvilla. Keksit kyllä keinoja.

2. Kilpailut netissä ovat erittäin tehokkaita rekistereiden kerääjiä. Myös perinteiset lippulappu kisat toimivat.

3. Pyydä kesätyöntekijää kirjoittamaan koko toimistosi käyntikortit rekisteriinne

4. Liity listalle lomake kotisivuillenne, mihin voi ohjata kävijöitä erilaisilla markkinointitoimilla.

5. Osta, Suomessa hyvin kohdistettuja rekistereitä myy mm. Fonekta

6. Omien ja muiden newslettereiden kautta("vinkkaa kaverille" ja "lähetä kollegalle"-toiminnot, mainostilan vaihto, uusien kirjeiden tilaaminen jne.)

Listalle liittyminen ja poistuminen

Listalle liittyminen pitää tehdä mahdollisimman helpoksi. Lomake pitää olla houkuttelevasti esillä jokaisella sivullasi. Pelkkä "Liity listalle"-teksti ei ole houkuttelevaa! Myös listalta poistuminen pitää tehdä helpoksi. Tavoitteena ei ole maksimoida listasi kokoa vaan kasvattaa sen määrällistä laatua

Mitä sisältöä newsletteriin?

1. Muutu asiakkaaksesi

2. Mieti mikä häntä kiinnostaa

3. Hanki/tee/kirjoita vain sellaista sisältöä, äläkä mitään muuta

4. Muista, että sisällön pitää olla myös viihdyttävää, pelkät tarjoukset eivät ole sellaisia

Sähköpostin otsikon oikea pituus?

Tee lyhyt ja iskevä otsikko. Otsikolla on vain ja ainoastaan yksi tarkoitus: saada vastaanottaja avaamaan sähköposti!

Kenet merkitse sähköpostin lähettäjäksi?

Sähköpostit joilla on oikea henkilö ja henkilön sähköposti lähettäjänä avataan suuremmalla todennäköisyydellä kuin kuukausikirje@yritys.fi tyyppiset. Huomaa tosin, että tällöin bounce-viestit(eli sellaiset jotka eivät tavoita vastaanottajaa tulevat tähän osoitteeseen) ellei mitään filtteröintiä välissä harjoiteta.

Milloin viesti kannattaa lähettää?

Viikon ja vuorokauden ajalla on erittäin suurta merkitystä avausprosentteihin.

Lyhyt vastaus:

Silloin kun uskot, että se avataan suurimmalla todennäköisyydellä.

Pidempi vastaus:

Torstai ja keskiviikkoiltapäivä tuntuvat toimivan hyvin. Lähetä viestisi silloin kuin kilpailijasi ei sitä lähetä. Parhaimmat lähetysohjelmat antavat sinulle mahdollisuuden ajastettuihin lähetyksiin.

Eniten työtä aiheuttava, mutta tehokkain vastaus:

Kokeile eri mahdollisuuksia, analysoi tulokset ja ala noudattamaan tätä aikaa. Kokeile säännöllisesti aina uudestaan, sillä asiat muuttuvat.

Kuinka usein sähköpostiviestejä pitäisi lähettää?

Niin usein kuin mahdollista, että saat jokaisen kirjeen riittävän mielenkiintoiseksi. Aina hyvä vaihtoehto on myös kysyä vastaanottajalta, haluaako hän kirjeen kerran viikossa vain kuussa.

Muita huomioonotettavia seikkoja sähköpostimarkkinoinnissa:

Aloitus - mene suoraan asiaan

Lyhyet mutta laadukkaat jutut. Artikkeleista voi kannattaa ohjata kävijä kotisivuillenne lukemaan aiheesta lisää.

Newsletteristä pitää ohjata lukija kaikilla mahdollisilla keinoilla eteenpäin kotisivuillenne suoraan oikeaan kohtaan, ei siis aina etusivuillenne. Parasta olisi jos henkilö voisi artikkelin luettuaan siirtyä suoraan ostamaan tai tilaamaan tuotteenne. Muista, että mitä useampi klikkaus sinun ja asiakkaan välissä on, sitä suurempi on hävikki matkan varrella.

Älä unohda viihdettä kuten kilpailuja, huumoria tai vaikkapa vaihtuvaa sarjakuvaa.

Muista liittää jokaiseen viestiin täydelliset tiedot itsestänne, mistä olette henkilöiden rekisterit saaneet sekä miten listalta pääsee pois.

Kuinka kehitän sähköpostimarkkinointiani?

Testaamalla ja arvioimalla kulloisenkin lähetyksen tuloksia tilastoista. Tilastojen hyväksikäyttö on kokonaisuudessaan niin laaja aihe, että se vaatii kokonaan uuden artikkelin. Seuraa siis kotisivujani säännöllisin väliajoin, lisäilen tänne artikkeleita säännöllisin väliajoin.

Miksi en voi lähettää ryhmäsähköposteja normaalilla sähköpostityökalulla?

Suurimmat ongelmat tavallisilla työkaluilla viestejä lähettäessä ovat seuraavat:

1. Roskapostisuodattimet: normaaleilla sähköpostiohjelmilla lähetetyistä ryhmäviesteistä, jopa 70% jää erilaisiin roskapostisuodattimiin

2. Lähetysten tilastojen seurannan mahdottomuus

3. Yrityskuvaa heikentävät seikat: luo erittäin huonoa mielikuvaa yrityksestänne jos vastaanottajat eivät saa viestiään vastaanotetuksi tai se avautuu heillä vaillinaisena.

Kuvalliset vai tekstimuotoiset sähköpostit?

Eri tasoisten kuvallisten html-newslettereiden yleistettyä, olen alkanut ainakin itse suosia enemmän jälleen lyhyitä ja selkeitä tekstimuotoisia sähköpostikirjeitä. Asiaan ovat vaikuttaneet myös sähköpostilukijoiden kuvan estot.

Päätös riippuu tietysti kohderyhmästäsi ja muusta viestintästragiastasi. Yleisesti ottaen, ei kannata tehdä asioita niinkuin muut tekevät vain tehdä ne omalla kilpailijoiden viestinnästä erottuvalla asiakkaalle mielenjäävällä tavalla.

Mikä on oikea työkalu lähettää newslettereitä?

Markkinoilla on useita eri vaihtoehtoja newslettereiden lähettämiseen. Niistä saat tietoa googlaamalla vaikkapa sanoilla "newsletter tools" ja "sähköpostimarkkinointi".

Voin suositella tässä yhteydessä kahta eri sähköpostien lähetysohjelmaa. Kummatkin näistä ovat erittäin halpoja ja helppokäyttöisiä. Jos suoraan sanotaan, en suosittele yhdenkään kotimaisen tarjoajan tarjoamia sähköpostinlähetysohjelmia, sillä ne ovat erittäin kalliita verrattuna verkosta saataviin ohjelmiin.

Omat suositukseni:

Constant Contact

Aweber  

 Ja jos ihan totta puhutaan, en ole enää edes kovinkaan innostunut sähköpostimarkkinoinnista. Suosittelisin teille paljon mieluummin esimerkiksi RSS-syötteiden hyödyntämistä.

Lisätietoa sähköpostimarkkinoinnista

http://ezinearticles.com

www.emaillabs.com/email_marketing_articles/

www.score.org/business_newsletter.html

Kommentit ja kysymykset voi lähettää suoraan minulle.


Kodja Consulting © Ilkka Kauppinen www.matkailumarkkinointi.com

Etusivu

Blogi

Artikkelit

Sanasto

Linkit

Konsultointi

Koulutus

Referenssit

Yhteystiedot

 

Artikkelit 

Tee ainakin nämä 5 asiaa

Sähköposti-
markkinointi
 

Matkailun hakukone-markkinointi

Artikkeleita löydät  myös Internet matkailu-markkinointi blogistani