Mitä tarkoittaa eli sanasto

Tietoa ja ohjeita matkailun Internet-markkinoinnista

Mitä tarkoittaa tai mikä on eli Internetmarkkinoinnin ja matkailuteknologian sanasto


Seuraavassa on esitelty Internet-markkinoinnin ja matkailuteknologian kannalta tärkeimpiä sanoja ja lyhenteitä. Lisään niitä aina tänne kun uusia tulee esiin. Määritelmät on koitettu tehdä yksinkertaistaen, jotta ne olisi helpompi ymmärtää. Ne eivät siis missään nimessä ole täydellisiä. Mukana on myös runsaasti matkailutermejä.

Mitä tarkoittaa...

A-F
G-K
L-R
S-Ö

A-F

.eps vektorigrafiikka
Kuvaformaatti, joka soveltuu erinomaisesti esimerkiksi logojen säilyttämiseen. Olisi hyvä käytäntö jos jokaiselta yritykseltä löytyisi oman yrityksen logo .eps muotoisena jostain kotisivuilta esimerkiksi osoitteesta www.yritys.fi/media, jossa olisi toki hyvä olla muutakin mediaa ja/tai matkanjärjestäjiä hyödyttävää materiaalia, kuten lehdistötiedotteita, painokelpoisia kuvia, lyhyitä valmiita kuvauksia kohteestanne erikielillä yms.

.gif
Kuvaformaatti, joka soveltuu mm. animoitujen bannereiden tekoon.

.jpg
Kuvaformaatti joka soveltuu parhaiten kuvien esittämiseen Internetissä

.mp3
Äänitiedosto, jolla säilytetään musiikkia Internetissä.

Adware
Ohjelmisto jonka käyttö on ilmaista. Sen käyttö rahoitetaan ohjelmassa näytetyillä mainoksilla. Tällainen on esimerkiksi Microsoftin Messenger.

Affiliate-markkinointi

Affiliate- eli kumppanuusmarkkinointi nojaa nimensä mukaisesti laajaan kumppaniverkostoon, jossa verkkosivustot mainostavat toinen toisiaan saaden ohjaamistaan kävijöistä tavallisesti rahallisen palkkion.

AJAX (Asynchronous JavaScript And XML)

Ohjelmointitekniikka jolla lisätään sivuston nopeutta ja vuorovaikutteisuutta.

API (Application Programming Interface)

API:n avulla eri järjestelmiä voidaan liittää toisiinsa. Jos et tiedä mitä API tarkoittaa, ei sinun oikeastaan edes tarvitse tietää sen merkitystä.

ASP (Application Service Provider)
Malli myydä tai ostaa teknologiaa. Palvelu tarjotaan tällöin verkon yli. Tulevaisuuden trendi, usein halvempaa kuin ostaa koko tuote omaksi hallittavaksi. Varo ilkeitä kuukauttaisia sivukuluja, jotka voivat nousta suureksikin.

Banneri (mainospalkki)

Kuvallinen mainospalkki jollakin Internet-sivulla. Tutustu erilaisiin bannereihin.(linkki gofinland) Bannerit eivät ole läheskään niin tehokkaita kuin haluaisitte mainostusvälineitä. Niiden klikkausprosentit jäävät usein alle yhden prosentin. Eli vain yksi niiden nähneistä kävijöistä klikkaa niitä. Toki on sanottava, että banneri on toimii myös imagomarkkinointina.

Bannerikaruselli

Samassa banneripaikassa pyörii peräkkäin eri bannerit. Jos ostat banneripaikan joltain sivulta, varmista oletko ostanut bannerin joka näkyy koko ajan vai esim. vain joka kolmannelle kävijälle. Usein 1/3 näyttö voi olla mainostajalle jopa kustannustehokkaampi ratkaisu kuin banneri joka näkyy koko ajan.

Beta
Ohjelma joka on kaupallista vaihetta edeltävässä testausvaiheessa.

Blogi
Päivänkirjanomainen tapa julkaista netissä valittuun aiheeseen sopivaa tekstiä. Ennen kuin aloitat kaupallisen tai muun blogin mieti miksi eli mikä on blogisi tarkoitus ja tutustu runsaasti blogittamiseen.

Browser(i)
Selain joka käytät esim. Internet Explorer tai sitä reilusti parempi Mozillan Firefox. Tiesitkö muuten, että jopa 60% sivujesi käyttäjistä käyttää jotain muuta selainta kuin Internet Exploreria. Toimivatko omat kotisivunne moitteettomasti myös muilla selaimilla, kuten Operalla tai Safarilla?

Cookies, keksi

Keksi on pieni ohjelma jolla käyttäjä tunnistetaan sivuilla. Ne ovat yleensä täysin vaarattomia, joten voit aivan hyvin antaa olla niiden päällä.

CPM (cost per thousand)
Internetissä ostetaan usein bannerille näyttöjä tämän perusteella. Eli kuinka paljon maksat tuhannesta näyttökerrasta palvelun tarjoajalla.

CPC (cost per click)

Kustannustehokkaampi tapa ostaa bannereita tai muuta Internet-mainontaa. Eli maksat vain klikeistä

CPA (cost per action)
Kustannustehokkaampi tapa ostaa bannereita tai muuta Internetmainontaa. Eli maksat tässä yhteydessä vain siitä jos bannerin kautta tullut jonkinlainen itse määrittelemäsi action eli toimenpide. Tämän toimenpide voi olla newslettertin tilaus, varaustiedustelu, yhteydenotto tms.

Demo

Tämä minun ei kai pitäisi sanoa entisenä IT-myyjänä. Jos ostat teknologiaa, niin pyydä nähdä ja käyttää siitä toimiva demo ennen kuin kirjoitat kauppakirjan. Kuka vain osaa tehdä pätevän näköisiä Powerpointteja. Näitä hienolta näyttäviä teknologiaa kuvaavia kalvoja kutsutaan myös Powerwareksi.

Domain
Osoite missä kotisivunne sijaitsevat. Hanki .fi domain suoraan viestintävirastolta. https://domain.ficora.fi 48 EUR/3 v. Muut domainit lölydät helposti googlaamalla vaikkapa sanalla "domain". Älä maksa kymppiä enempää vuodessa.

Dynaaminen paketointi

Dynaamiseksi paketoinniksi kutsutaan ajattelumallia jossa asiakas kokoaa itselleen sopivimman paketin erilaisia vaihtoehdoista ja palasista. Ainakaan tähän mennessä Suomessa ei ole yhtään puhdasoppisesti toimivaa dynaamisen paketoinnin verkkopalvelua. Sitä odotellessa...

Dynaaminen sivu

Staattisen vastakohta. Tarkoittaa sitä, että sivujen sisältö vaihtuu käyttäjän tekemien valintojen mukaan. Niihin on yleensä yhdistetty sisällönhallintajärjestelmä eli CMS (Content Management System)

Erillistä kävijää (uniikki kävijä)
Kun minä tai vaikkapa naapurin Heikki käyn jollain Internet-sivulla, menen muualla ja palaan takaisin vaikkapa seuraavana päivänä.

Flash (plug in)

Adoben Flash mahdollistaa erilaisten animaatioiden näytön selaimessasi. Nykyään suurimmalla osalla käyttäjiä (98,7%)  on Adoben mukaan Flash-plugin koneessaan. Sen saa ilmaiseksi osoitteesta www.adobe.com

Folksonomia

On yhteisöllisesti tuotetun materiaalin merkintää ja sen hyväksikäyttöä, jonka tarkoituksena on sisällön arvon kasvattaminen.

Freeware

Ilmainen ohjelma, näitä löytyy useita netistä vaikkapa osoitteesta www.tucows.com. Muista selvittää ohjelmien lisenssit eli saako niitä käyttää ilmaiseksi esimerkiksi vain henkilökohtaisessa käytössä.

G-K  

Gadget
Gadget on pieni yleensä ennenminkin hupia kuin hyötyä tuova lisäohjelma joka asennetaan vaikkapa osaksi käyttöjärjestelmään. Tullut jokapäiväiseen kielenkäyttöön Windows Vistan kopioitua idean Gadgeteista Applen Maceilta.

Googlaus
Googlesta tai muusta hakukoneesta tiedon etsimistä. Muista, että Googlen lisäksi on myös muita hakukoneita. Käytä niitäkin välillä.

GDS (Global Distribution System)
GPS:ät ovat isoja maailman laajuisia järjestelmiä, minkä avulla matkatoimistot myyvät etupäässä lentoja, hotelleja ja vuokraavat autoja. Suurimmat ja kauneimmat näistä ovat Sabre ja Amadeus. Myös useat nettimatkatoimistot perustavat näille. Mahdollistavat kätevästi dynaamisen paketoinnin.

Hakukonemainonta
Hakukoneissa tapahtuva maksullinen mainonta, yleensä maksetaan CPC:nä(cost per click). Yleisin tyyppi on Googlen AdWord.

Hakukoneoptimointi (SEO
, Search Engine Optimatization)
WWW-sivujen muokkaaminen sellaisiksi, että hakukoneet pitävät niistä. Sisältää suuren joukon erilaisia sisällöllisiä ja teknisiä keinoja. Tärkeimpiä näistä ovat hyvä ja runsas sisältö, linkitykset sekä hakukone-esteiden poisto.

Hostaus (hosting, webhotelli)

Kotisivunne ylläpidetään eli hostataan webhotellissa, joka on oikeastaan ihan tavallinen tietokone, joka on koko ajan yhteydessä Internetiin. Hostauksesta ei kannata maksaa liikoja. Googlaa sanalla "webhotelli" ja katso mitä hintoja nykyään niistä maksetaan. Kilpailuta eri tahot, hostaajan vaihtaminen on helppoa.

HTML (hypertext markup language)

HTML on kieli jolla kuvataan miltä www-sivu näyttää. Se ei kuitenkaan ole puhdasoppista ohjelmointia. Opettele HTML:n perusasiat osoitteesta www.w3schools.com. Se kuuluun nykyään yleissivistykseen ja on helppoa!

Internet - Intranet - Extranet
Internet on yleinen weppi, Intranet on jonkun organisaation oma Internet, johon muilla ei ole pääsyä. Extranet on näiden välistä eli paikka jossa jotkut paikat ovat yleisiä ja joihinkin pääsee vain harvat ja valitut.

Imagomarkkinointi
Kaikki se markkinointi joka ei tuota kauppaa.

Integrointi
Kahden tai useamman eri järjestelmän liittäminen toisiinsa niin, että tieto kulkee paikasta toiseen sähköisesti.

Java - Javascript

Kaksi erilaista ohjelmointikieltä

Kilo/Mega/Giga tavu
Erilaisia kokoa kuvaavia yksiköitä. Kilotavu on vähän tekstiä, Megatavu on yksi normaalin digipokkarin kuva ja gigatavu on vähän yli yksi CD-levyllinen musiikkia.

Klikkaus (klikkausprosentti)
Klikkaus syntyy kun klikkaat jotain Internetissä olevaa linkkiä tai banneria. Klikkausprosentti kuvaa kuinka monta henkilöä sadasta klikkaa ko. linkkiä.

Konvertointi, konversioarvo

Tähän pyrkikää. Jos yhden neuvon www-sivujenne kehittämiseen voisin antaa on se niiden konversioarvojen kasvattaminen. Tarkoittaa siis sitä, kuinka monta henkilöä sadasta konvertoituu asiakkaaksenne sivuiltanne. Ne ovat yleensä melko pieniä, joten pieni nousu näissä näkyisi saman kassassanne.

Kotkotus
IT-kielessä joku sellainen juttu mistä on kiva puhua käytävillä, mutta siitä ei ole kenellekään mitään hyötyä

L-R

Linkki (maksettu)
Älä maksa pelkästä linkistä missään mitään, sillä niitä saa erittäin helposti itsekin hommattua ilmaiseksi. Kirjoitan tänne myöhemmin artikkelin siitä, miten hankit linkkejä ilmaisesti ja helposti Internetistä.

Long Tail

Yksi mieliteorioistani, vaikka se ei monenkaan kotimaisen akateemikon mukaan edusta oikeaa teoriaa. Long Tail eli pitkähäntäteoria kertoo siis siitä miksi Internetissä 100 000 vähemmän suosittua tuotetta myy yhteensä enemmän kuin 100 suosituinta. Onko massatuotannon aika siis ohi?

MMOG (Massive Multiplayer Online Games)
Isoja, mahtavavia verkossa pelattavia pelejä. Tunnetuimpia näistä kenties World of Warcraft sekä suomalaisten kehittelemä BatMUD.

MMS (Multimedia Messaging Services)
Multimediaviesti eli esim. kuvaa ja tekstiä yhdistävä kännykällä lähetetty viesti.

Nettiketti
Koska Internetissä eivät varsinkaan alkuvaiheessa päteneet mitkään lait, perustui käyttäytyminen Nettiketin varaan. Se tarkoittaa siis Internetin sosiaalisia käyttäytymissääntöjä, mitä ei sovi rikkoa.

Newsletter (e-news)
Säännöllisesti tilaajille sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Mielestäni paras newsletterin lähetykseen soveltuva työkalu.

Näyttökerrat

Kuinka monta kertaa mainosviesti näytetään jollakin verkkosivulla.

Open Source

Ideologia jonka mukaan ohjelmat perustuvat avoimeen lähdekoodiin, jotta kuka vain voi niitä parantaa. Open Source ajattelusta kenties kuuluisin esimerkki on Open Office, joka on ilmainen Microsoft Officen kaataja.
 

PDA (Personal Digital Assistant)
Kädessä pidettävä tietokone, käytännössä uusimmat kännykät ovat PDA:ta

Photoshopata
Älä usko kaikkea mitä Webissä näet, Adoben Photoshop ja muilla kuvankäsittelyohjelmilla voit saada ihmeitä aikaan.

Plugin
Plugin on pieni ohjelma joka asennetaan osaksi toista toista ohjelmaa tuomaan siihen lisäominaisuuksia. Oiva esimerkki pluginista on selaimien flash-pluginit.

Pop-up
Banneri tai muu mainos joka pomppaa näyttöön ärsyttävästi kun tulet jollekin sivulle. Monella on selaimessaan pop-up mainosten esto, joten näiltä mainoksesi jäävät näkemättä.

Portaali
Portaali tulee ranskankielisestä sanasta "portail" ja se tarkoittaa alun perin rakennustaiteellisesti korostettua sisäänkäyntiä, yleensä julkisessa rakennuksessa. Tämä määritelmä kuvaa mitä osuvammin sen merkitystä myös Internetissä. Verkkopalvelu, www-sivu, verkkosivusto, kotisivu, samahan se on. Tällä hetkellä muodikkain termi taitaa olla verkkopalvelu.

Postaus
Kommentointi tai kirjoitus forumille tai blogiin.

Rajapinta 
Kahden eri järjestelmän välinen yhteenliittymiskohta eli se kohta mistä järjestelmät integroidaan toisiinsa.

ROI (Return On Investment)

ROI kuvaa sijoitetun pääoman tuottoa eli markkinoinnissa esimerkiksi kuinka paljon voittoa sait jostain markkinointikampanjasta. Muista aina, että hyvä mainoskampanja ei ole sellainen jolla myyt tuotteita puoleen hintaan vaan sellainen jolla myyt hyvällä katteella.

RSS (mm. Real Simple Syndicate)
Tapa siirtää useasti päivittyvää tietoa verkkopalvelusta toiseen tai erilliseen lukijaan joita on selaimissa ja sähköpostiohjelmissa. Tulevaisuudessa näiden kaupallinen hyödyntäminen tulee kasvamaan.S-Ö

Shareware
Netistä hankittava ohjelma, johon sisältyy jonkinlainen maksu ilmaisen koekäytön jälkeen. Näitä käyttämällä voi useasti kuitenkin säästää suuria summia verrattuna moniin muihin ohjelmiin. Näitäkin löytyy osoitteesta www.tucows.com

Shockwawe

Plugin joka mahdollistaa Flashia monimutkaisempien animaatioiden ja interaktiivisten webbipelien pelaamisen. Shockwave on 54,1 prosentilla netin käyttäjistä Adoben mukaan.
Sen saa ilmaiseksi osoitteesta www.adobe.com/shockwave/download/

Sivulataus (hit)

Kun menen vaikkapa pienen kuusankoskelaisen hotellin kotisivujen etusivulle, katson heidän ravintolasivunsa sekä ajo-ohjeet olen tuonut sivuille kolme sivulatausta eli hittiä.

SMS (Short Messaging Service)

Helpommalta nimeltään tekstiviesti eli tekstari, kehitettiin alunperin, jotta henkilölle voidaan lähettää viesti, että hänen puhelinvastaajaansa on tullut viesti.

Spämmäus(spam)

Kun lähetetään newslettereitä tai ryhmäsähköposteja ilman hänen suostumustaan. Termi tulee Monthy Pythonen sketseistä jossa paikallista lihasäilykettä(spam) löytyy joka paikasta.

SOAP (Simple Object Access Protocol)
Jos et ymmärrä mitä SOAP merkitsee, älä välitä, en minäkään sitä täysin ymmärrä;)

Sorsat (Source Code)

Ohjelman lähdekoodi eli se miten jokin ohjelma on tehty, ikään kuin käsikirjoitus.

Staattinen sivu
Dynaamisen vastakohta. Sivut joiden sisältö pysyy samana käyttäjän valinnoista huolimatta. Niitä ei yleensä voi päivittää sisällönhallinta järjestelmillä.

Semanttinen web

Semanttinen web on tekoälyä omaava tulevaisuuden Web, jolloin älykkäät koneet auttavat ihmistä mm. hänen etsiässään tietoa.

Tag, taggaus, tagit
Sosiaalisissa sovellutuksissa käytetty tiedostojen merkkaustapa. Esimerkiksi lumista maisemaa Ylläksellä esittelevän kuvan tagit voivat olla: Ylläs, Lappi, lumi, Äkäslompolo, talvi

URL (universal resource locator)

http://www.matkailumarkkinointi.com/yhteystiedot on esimerkki hyvästä URL:ista. http://www.company.fi/sdwe/sdwe?action=sublocationsearch&
L3=L3_single_location&locationId=195&language=en on taas esimerkki huonosta URL:sta.

WEB 2.0
Käsitteen WEB 2.0 ja sen alustavan sisällön laittoivat liikkeelle O'Reilly ja Doughherty vuonna 2004, jotka yhdessä ihmettelivät webiin ilmestyneitä uusia konsepteja ja palveluita ja ryhtyivät hieman tarkemmin pohtimaan mitä niiden taustalla oikein on. Web 2.0 alle koottuja palveluille ja konsepteille löytyy yhteisiä nimittäjiä, tälläisiä ovat mm. yhteisöllisyys ja multimedia. Termiä on laajennettu muiden toimesta myöhemmin kuvaamaan myös eri toimialojen muutoksia kuten Travel 2.0. Eli mitä WEB 2.0 siis tarkoittaa? Kysykääpä sitä ensi kerralla siltä joka suu vaahdossa aiheesta vaahtoaa.

WEB 3.0
Konsulttien kyllästyttyä höpisemään WEB 3.0 piti tilalle ottaa käyttöön uusi termi wEB 3.0. Siinä korostetaan entisestään Webin kaikkialle tunkeutumista eli  Ubiquitous mm. uusien päätelaitteiden  ja massiivisten tietokantojen avulla.

Vertaisverkko
Oletko ihmetellyt mistä lapsenne saavat kaikki ne uudet elokuvat, musiikin ja pelit? Vertaisverkko on yleensä vastaus. Vertaisverkot ovat Internetiä hyväksikäyttäviä WWW:n ulkopuolisia verkkoja. Osa vertaisverkkojen sovellutuksista on jopa ihan laillisia.

Web service
Systeemi joka mahdollistaa kahden eri järjestelmän yhteen liittämisen eli integroinnin.

Wrapper-teknologia
Teknologia joka helpottaa kahden tai useamman järjestelmän yhteen liittämistä. Tuntuu olevan matkailupiireissä juuri nyt muodissa.

WYSIWYG (what you see is what you get)
Sisällönhallintajärjestelmä joka mahdollistaa sisällön tekemisen aivan yhtä helposti kuin käyttäisit Wordia.

XML (eXtensible Markup Language)
Tapa siirtää tietoa verkkosivulta tai järjestelmästä toiseen.