Matkailun hakukonemarkkinointi

Hakukoneoptimointi ja hakukonemainonta on tehokkainta Internet-markkinointia

Matkailun hakukoneoptimointi ja hakukonemainonta


Tilastojen mukaan yli 80 prosenttia sivujen ensikävijöistä tulee hakukoneiden kautta. Matkakohteen valinnassa Internet-hakuja voidaankin pitää tärkeimpänä yksittäisenä tekijänä lopulliseen matkavalintaan.

Hakukonemarkkinointia voidaan pitää tehokkaimpana Internet-markkinointina, sillä se on parhaimmillaan myös erittäin tarkasti kohdistettua markkinointia, joilla jopa tarkasti kohdistetut niche-tuotteet ja -palvelut löytävät ostajansa.

Mitä eroa on hakukoneoptimoinnilla ja hakukonemainonnalla?


Hakukonemarkkinointi voidaan jakaa kahteen eri osaan:

Hakukoneoptimointi (hakusanaoptimointi, hakuoptimointi, SEO, Search Engine Optimatisation)

Hakukonemainonta (hakusanamarkkinointi, PPC-mainonta, Pay per Click-mainonta)

Parhaiten hakukoneoptimoinnin ja hakukonemainonnan eroa kuvaa kenties alla oleva kuva Googlen hakutuloksissa:


Hakukonemainonta


Hakukonemainnolla tarkoitetaan sponsoroitujen linkkien ostamista eri hakukoneista. Tunnetuin CPC (cost-per-click) ohjelma on Googlen AdWords, mutta myös muilla hakukoneilla on omat klikkipohjaiset mainostusohjelmansa.


Ohjelmassa yritys maksaa Googlelle joka kerta kun joku klikkaa yleensä yrityjksen tekstipohjaista mainosta, mutta ei maksa mainoksen näytöstä senttiäkään jos käyttäjä ei linkkiä klikkaa.

Normaalien hakutulosten lisäksi tekstimainokset ilmestyvät jopa sadoilla eri partnerisivuilla Googlen AdSense-ohjelman ansiosta.


Jokaisessa maassa on oma kaikkein suosituin hakupalveluita tarjoava sivunsa. Esim. Yhdysvalloissa Yahoo on suosittu kun taas Venäjällä on käytössä useita erittäin suosittuja hakupalveluita, joista lähes kaikki tarjoavat omia pay-per-click-palveluitaan.


Erityisen toimivia näissä kaikissa on ko. maan kielelle kohdistetut kampanjat. Suosittelisinkin jokaiselle Venäläisille tuotteitaan tarjoavalle matkailuyritykselle venäjänkielisiin hakukoneisiin kohdistettua hakusanakampanjaa.


Hakusanamarkkinointi on parhaimmillaan tehokasta, alla kuvattua hakukoneoptimointia korvaavaa, tehostavaa ja/tai täydentävää markkinointia. Pahimmillaan se on tehotonta rahantuhlausta, siksi se vaatiikin perusteellista tutustumista.


Valitettavasti hakukonemainonta ei ole enää samanlainen aarreaitta matkailussa kuin ennen, sillä muun muassa tehokkaan, mutta valitettavasti hieman arveluttavan puhelinmyynnin takia, monet matkailuyritykset ovat alkaneet käyttää sitä. (vaikka eivät aina itse ymmärräkään mitä ovat ostaneet).


Yleisesti ottaen suosittelen kaikkia matkailuyrityksiä ostamaan palvelun ammattilaiselta, sillä hakukonemainonta on pahimmillaan pelkkää rahantuhlausta, sitä paitsi harjoittelu on maksullista,  sillä maksat sen aikana normaalisti käyttäjien klikkauksista.


Jos kuitenkin haluat itse oppia hakukonemainontaa niin erittäin laadukas maksullinen artikkeli Googlen AdWordsista löytyy PageZeron sivuilta.


Keneltä palvelu sitten kannattaa ostaa. Ei ainakaan niiltä puhelinmyyjiltä. Ota yhteyttä niin kerron.


Hakukoneoptimointi


Hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan keinoja millä saadaan www-sivut sijoittumaan hyvin eri hakukoneissa tehdyissä hauissa normaalien (eikä siis sponsoroitujen) hakutulosten joukossa.


Hakukoneoptimoinnista on kirjoitettu sivukaupalla Internetissä, ehkä parhaimman lyhyen kuvauksen aiheesta antaa Glenn Murrayn "hakukoneoptimointia toimitusjohtajille".

 Varsin mainio, mutta hieman teknisempi on Arttu Raittilan Hakukoneoptimointi lyhyesti.  Kannattaa seurata myös alan arvostetuimpia blogeja ja muista sivuja.


Voiko hakukoneoptimointia tehdä itse?


Kenties yleisin kysymys minkä matkailuväki minulta kysyy hakukoneoptimoinnista on: "Voimmeko hoitaa itse hakukonemarkkinointimme?"


Vastaan tähän kaksiosaisesti:


a) Kyllä, jos hakusanaoptimointi ja hakukonemainonta kiinnostaa sinua tai jotain työntekijääsi niin paljon, että olet valmis uhraamaan sen opetteluun erittäin paljon aikaa.


b) Ei, jos sinua tai ketään työntekijääsi ei aihe kiinnosta, etkä ole valmis aikaasi sen opetteluun käyttämään. Jokaisen sisällöntuottajan pitäisi silti tietää hakukoneystävällisen tekstin tuoton perussäännöt.


Tee-se-itse hakukoneoptimointi


Hakukoneoptimointi siis tarkoittaa sivujenne tekemistä sellaisiksi, että hakukoneet tykkäävät niistä. Tärkeimmät keinot tehokkaaseen hakukoneoptimointiin ovat seuraavat:


Linkitys (ulkoiset ja sisäiset)


Sivuillenne pitää olla runsaasti laatulinkkejä Internetissä. Mikä on sitten laatulinkki, mieti itse. Vinkkinä mainittakoon, että esim. yliopistojen, kuntien ja muiden matkailuyritysten sivuilla olevat linkit ovat laatulinkkejä, erilaisissa maksullisissa linkkihakemistoissa olevat eivät.


Internetissä on oikeastaan melko hankkia sivuille paljon laatulinkkejä. Tärkein kikka on tehdä niin hyvät ja mielenkiintoiset www-sivut, jotta ne saavat runsaasti linkkejä Internetistä niistä pitäviltä muilta Internet-käyttäjiltä heidän omilta sivuiltaan. Lisää kikkoja linkkien hankkimiseen saat googlaamalla "101 link building"


Sivujen sisäisten linkitysten pitää olla myös kunnossa. Sivuilla kannattaakin tehdä runsaasti avainsanaan liitettyjä linkkejä, jotka linkittävät muita omia sivujanne.


Avainsanalinkillä tarkoitan tällaista linkkiä:


Hakukoneoptimoinnin lisäksi tehokasta Internet-markkinointia on sähköpostimarkkinointi,  enkä missään nimessä tällaista: lue lisää tästä.


Eli jos pystyt niin hanki sivuillesi tällaisia avainsanalinkkejä: 

1) Ruusujuuri, väinönputki ja pohjannokkonen ovat arktisia alkuperäiskasveja.

2) Ravintovalmennuksessa eli ravintoneuvonnassa asiakkaalle neuvotaan, miten syödä terveellisesti omaa kehoen kuunnellen. Itse voin lämpimästi suositella ravintoasioissa Suomen parasta. Eli mikäli kaipaat energiää elämääsi ota yhteyttä Ravintovalmennus, Rovaniemi, Lappi


Hakukoneystävällinen sisältö


Sisältö, sivuillanne pitää olla paljon laadukasta ja muualla julkaisematonta tekstisisältöä. Mitä enemmän tekstiä sivuillanne on sitä parempi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: jos haluatte sivujen löytyvän hakukoneista jollain sanalla tai sanaparilla, pitää tuo sanapari löytyä sivuiltanne.


Internetissä tekstin kannattaa olla normaalia lukijan helposti ymmärtävää kieltä. Tärkeitä hakusanoja kannattaa toistaa pitkin artikkelia muutamia kertoja eri muodoissa. On hyödyllistä sijoittaa arvokkaita sanoja myös tekstin otsikossa ja väliotsikoida artikkeli hyvin.


Älä kuitenkaan sorru toistelemaan liikaa tärkeitä sanoja, sillä siitä hakukoneet eivät pidä. Hyvänä ohjeena kannattaa pitää mielessä seuraavaa: jos tekstisi on lukijoiden mukaan mielekästä, eikä näytä liiallisen hakusanojen toistelun takia naurettavalta, ei se luultavasti ole naurettava hakukoneidenkaan mielestä.


Eli esimerkiksi jos haluat sivujesi löytyvän hakukoneista termillä melonta Saimaalla, kirjoitat www-sivuillesi pitkähkön (tai pari) artikkelin tai tuotekuvauksen aiheesta.


Teknisten ongelmien eli hakukone-esteiden poistaminen sivuiltanne


Sivunne pitää olla rakennettu niin, että hakukoneet voivat ne lukea. Onneksi hakukoneet ovat kehittyneet huimasti muutaman edellisen vuoden aikana, joten nykyään suurin osa sivuista tulee hakukoneiden indeksoimaksi.


Voit testata onko sivusi indeksoitu kokonaisuudessaan googlaamalla "site:www.omayritys.fi". Jos tuloksena on kaikki www-sivunne, on kaikki kunnossa. Jos taas haku ei anna yhtään tulosta tai vain yhden, on teillä vakava ongelma, sillä tällöin Google ei pysty sivujanne indeksoimaan.


Jokaisen matkailuyrityksen www-sivuille tekstiä tuottavan henkilön pitäisi tietää tärkeimmät keinot tekstin hakukoneystävälliseksi kirjoittamiseksi. Ei ole myöskään yhtään pöllömpi idea järjestää hakukoneystävällisen sisällöntuotannon kurssitusta www-sivujesi sisällöntuottajille.


Muut keinot


Lisäksi on olemassa satoja muita vähemmän tärkeitä keinoja, joista tärkein kenties on Title-tagin oikea käyttö. Jos et ymmärrä mitä äskeisessä artikkelissa tarkoitetaan, kysy asiaa esim. teknologiatoimittajaltasi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että teknologiatoimittajasi ei suurella todennäköisyydellä ole kuitenkaan Internet-markkinoinnin asiantuntija.  Ethän anna rakennusmiestenkään hoitaa juuri rakentamasi hotellin markkinointia.


Mitä paremmin nämä muut keinot olisi hallussa, sitä enemmän hakukoneet sivuistanne tykkäisivät, mutta toisaalta tilanne ei ole kovinkaan vakava, jos osa näistä kikoista on jäänyt käyttämättä.


Näissä keinoista osa vaatii teknologista osaamista ja niiden käyttäminen vaatii usein jatkuvaa seurantaa, sillä jokin kikka joku toimii tänään voi olla hakukoneiden mielestä huomenna epätoivottavaa toimintaa.


Hyvän kuvan eri hakukoneoptimointikeinoista ja niiden tärkeydestä saa seomoz.org artikkelista tärkeimpien hakukonekeinojen tärkeydestä.


Hakukonemarkkinointistrategiat


Hakukonemarkkinoinnissa eikä varsinkaan hakukoneoptimoinnissa ei ole tarkoitus sijoittua hyvin vain yhdellä hakusanalla tai hakusanaparilla vaan mahdollisimman monella toimintaanne liittyvällä hakusanalla ja hakusanayhdistelmillä. Tällöin puhutaan ns. Long tail -ilmiöstä.


Lisäksi kannattaa muistaa, että vaikka saisit tuhansia kävijöitä hakusanalla X, muttei kukaan heistä osta sinulta mitään, ei se silloin ole kovinkaan tehokasta markkinointia. Tärkeintä on nimittäin, että saat sivuillesi mahdollisimman monta tulevaa hyväkatteista asiakasta.


Yleisimpiä matkailuhakuja on muuten aktiviteetti + paikka esim. leirikoulu lappi leirikoulu lapissa.  Kannattaa testata miten omat matkailusivusi pärjäävät tämänkaltaisilla hauilla!


Seurattavaa toimintaa


Hakukonemainonta, kuten muukin Internet-markkinointi on erittäin tarkasti seurattavaa toimintaa, toisin kuin esimerkiksi lehdissä ilmoittelu. Paras ja ilmainen työkalu siihen on Googlen Analytics, vaikkakin myös muita laadukkaita, joista osa maksullisia, ohjelmia on markkinoilla.


www-sivujesi kävijätilastojen aktiivinen seuraaminen on lisäksi ainut oikea tapa tulla paremmaksi Internet-markkinoijaksi.


Yhteenveto hakukonemarkkinoinnista


Tekemällä sivut, joilla on runsaasti laadukasta sisältöä ja joille on runsaasti linkkejä laadukkailta matkailua käsitteleviltä sivuilta, pärjäätte hakukoneissa hyvin.


Hakukoneoptimointia voi halutessaan tehostaa hakukonemainonnalla eli eri hakukoneiden PPC-ohjelmilla. Tällainen on mm. Googlen AdWords.


Miten valita hyvä hakukoneoptimointikonsultti?


Jos ei omat rahkeet riitä, on myös mahdollista ostaa hakukonekonsultointia alan ammattilaisilta.


Ei, tässäkään ei kannata luottaa niihin jotka soittavat teille, vaan googlata.


En ole ikinä uskonut suutarilla ei ole kenkiä selityksiin. Eli jos hakukoneoptimoijan sivut eivät löydy helposti alan kannalta tärkeillä hakusanoilla, eivät he tällöin omaa työtänsä osaa.


Googlaa sanalla hakukoneoptimointi ja lähetä tarjouspyyntö viiden (mielellään 10) ylimmäisen sivun haltijalle. On nimittäin aivan varmaa, että tuolla sanalla kärkisijoilla pärjäävät osaavat asiansa. Muista kysyä tarjouskilpailussa myös heidän referenssejään yhteystietoineen ja tarkastaa näiltä referensseiltä, kuinka projektit ovat sujuneet.


Tulen myös itse erittäin mielelläni kertomaan teille asiasta lisää, suunnittelemaan teille helposti toteutettavan Internet-markkinointisuunnitelman sekä suosittelemaan teille oikeita ammattilaisia kaikkiin Internet-markkinointi tarpeisiinne.


Ilkka Kauppinen